Festools bordssåg TKS 80 SawStop räddar fingrar

Och är samtidigt så mycket mer

Är du en van och rutinerad snickare? Har du någonsin haft lite bråttom och slarvat med säkerheten? Johannes Feldhof är en av de nästan 450 svenska byggare som varje år är med om en allvarlig arbetsrelaterad olycka vid såg eller annat elverktyg. Nu lanserar Festool bordssågen TKS 80 Sawstop.

Johannes Feldhoff
Snickaren från Malmö
Det är ett och ett halvt år sedan snickaren Johannes Feldhoff från Malmö skadade vänster hand svårt i en sågolycka. Hela hans liv har förändrats efter det.

– Jag hade gjort vad som helst för att ha haft den sågen. Jag påverkas av min skada vad jag än gör, säger Johannes.

Festools nya förvärv är sågen TKS 80 SawStop. En bordssåg med patenterad teknik som gör att sågklingan stannar vid kontakt med ledande material av en viss volym, till exempel hud. Det innebär att sågen stannar innan olyckan hinner inträffa.

Johannes liv förändrat efter olyckan

Festool har bjudit in sin kund Johannes Feldhof, som för ca 1,5 år sedan skadade handen i en sågolycka. Johannes vill gärna få en demonstration av sågen för eventuellt inköp till sitt företag, men han vill också medverka i vår artikel för att ge en bild av en snickare bakom statistiken. Jag har ont varje dag, säger Johannes Feldhof när vi ses på Festools huvudkontor
- Mitt liv är fullkomligt förändrat. Jag kommer aldrig att kunna återgå till jobbet som snickare för jag kan inte göra vardagliga saker som kräver fingerfärdighet. Jag kan inte knäppa en knapp. Jag kan inte ens plocka upp en skruv.

80 000 sålda produkter i USA

Festools produktspecialist, Paw Mikkelsen, berättar engagerat om sågen framför oss.
– I USA har den sålt i 80 000 exemplar redan. Tekniken är därför minst sagt beprövad och har ett system vi verkligen litar på. Det amerikanska regelsystemet för säkerhetsprodukter är rigoröst, annars hade vi på Festool inte valt den här.

Vana snickare överrepresetenterade

Vilka är det då som råkar ut för alla dessa skador i byggbranschen i Sverige? Det är lätt att tro att det rör sig om oerfarna och orutinerade personer, men det är tvärtom, säger Paw.
- Den som skadar sig är den som är mest van, så som vi uppfattar det i diskussion med våra kunder. Bland träarbetare i Sverige sker nästan 450 olyckor per år med såg eller annat verktyg som är så pass allvarligt att det anmäls till försäkringsbolag, enligt AFA Försäkring, och händer/fingrar är kraftigt överrepresenterat bland dessa skador. Och händerna är ju vårt viktigaste redskap. Utan fingrar kan vi inte arbeta.

Motstånd och volym i ledande material

TKS 80 SawStop fungerar genom att den läser av motståndet på klingan i kombination med volymen. Det talar om för den ifall det ledande materialet inte ska röras. Om SawStop får en sådan signal trycker en patron in ett aluminiumblock i sågklingan, med hjälp av en fjäder.
- Ledande material går inte att skära i med SawStop, du kan koppla av systemet tillfälligt. Då gör du det fullt medvetet precis som när du kopplar ur airbagen i din bil. Du måste aktivt välja bort det ifall du ska skära exempelvis aluminium, säger Paw.

Testa material om du är osäker

Hur fungerar den om det regnar? Eller är minusgrader?
- Är man osäker på ett materials motstånd är det bara att testa. Om materialet är ledande och har en viss volym blinkar lampan röd. Det betyder att SawStop kommer att smälla, säger han.

Men vad händer om man har handskar? Hur reagerar SawStop?
- Man har inte handskar, säger Johannes. Det är olagligt.
- Precis, säger Paw. Men många har det ändå. Och som med långt hår sliter sågen handen rakt in i sågen på nolltid – och skär lätt upp hela armen. Men Sawstop skär igenom handsken och stannar så snart den känner huden, säger han.

Millisekunder från signal till stopp

Om SawStops klinga får signalen att materialet det kommer i kontakt med inte ska sågas av så går det blixtsnabbt.
- Den stannar på 5 millisekunder. Fem tusendelar av sekund. Det är tio gånger snabbare än en airbag, berättar Paw, som i samma mening exemplifierar det genom att berätta att den stannar inom mellanrummet på två tänder.
- Det finns ingen risk att du ska få några skador. Det hinner du inte, säger han.

Fjäderupphängning fångar upp sågbladet

Om någon oroar sig för att sågen ska sönder i och med det häftiga stoppet så är det ingen fara. När sågen slår av fäller den ner sågbladet under sig. En fjäderupphängning fångar upp sågbladet mjukt.
- Det är fullt möjligt att bladet skulle gå att återanvända, men för säkerhets skull byter man ut det, säger Paw. Fast först kanske man tar en paus och hämtar andan – man har ju precis fått behålla sina fingrar…

Upp till bevis – SawStop och korven

Nu ska Paw demonstrera SawStop live, men en träbit och en varmkorv. Korven blir ledande först då han lägger handen på den.
- Förhoppningsvis behöver ni aldrig använda SawStop. Men nu får ni se hur det fungerar. Om ni hinner, säger han.

Vi sitter tysta och förväntansfulla med hörselskydd på. Varvtalet är ställt på maxhastigheten 3 500 varm/min. Vad ska hända? Ska korven flyga? Ska han skada sig? Han börjar såga genom träbiten och alla håller andan.   Plötsligt hörs en liten knall – och hela sågklingan är förvunnen. Det enda som är kvar är skyddshandtaget, träbiten och korven.Vi hann inte se det hända.

Skråman i korvskinnet

Efter noggranna undersökningar hittar vi en knappt synbar lång skråma i korvskinnet, ungefär där den övre fingerleden skulle ha suttit, och precis där Johannes finger skars av.
Johannes jämför genast sitt finger med korven och konstaterar att han skulle ha kunnat ha hela fingret kvar. Och bara fått en knappt synbar skråma i skinnet

Skada till priset av 900 000 kronor

Fem minuter senare hissar Paw upp sågbladet igen och den nya klingan är på plats. Johannes granskar den nya klingan.
– Vad kostar det att byta sågbladet?
Rekommenderat pris år 2020 exkl. moms ca 1 250 kr för klingan och ca 950 för en ny patron, säger Paw.
Marcus flikar in:
– Vad skulle det kosta om en av dina duktiga snickare var borta så länge som du?
Johannes funderar högt över den ekonomiska kalkylen för sin skada jämfört med sågen.
– Tja, jag var först sjukskriven på 100% i tre månader, och sedan på 50 % ett halvår. 45 000 kronor x 3 månader blir 135 000. Och lika mycket till för perioden som följde, så 270 000.
Johannes tar fram mobilens miniräknare.
– Om du då jobbar 160 timmar så blir det… Det blir 960 timmar som företaget missar. 624 000 i debiterbara pengar. Det är jävligt mycket pengar.
Marcus tystnar.
– Om man ser rent samhällsmässigt, fortsätter Johannes, så är det då 624 000 + försäkringspengarna som betalas ut, i mitt fall förhoppningsvis 270 000 kronor tack vare att jag hade en extra olycksfallsförsäkring. Så typ 900 000 kronor.

Många ytterligare fördelar i den dagliga användningen

Förutom säkerhetsaspekten som är den självklara fördelen med TKS 80 SawStop så är det dessutom en bordssåg med många andra fördelar, menar Paw.
- Förhoppningsvis behöver säkerhetsfunktionen aldrig användas. Men i den dagliga användningen måste ju sågen vara kraftfull, precis, utbyggbar och full av finesser, så som en byggare förväntar sig att en bordssåg från Festool ska vara.  Och här är det ingen som blir besviken.
Klingan vinklas till exempel från skärningspunkten istället för mot, vilket leder till en betydande minskning av risk för kickback.
Paw sågar ett snitt i en bräda och Johannes får undersöka kvaliteten på snittet.
- Jäklar. Undersidan är nästan lika snygg som ovansidan.
- Ja, säger Paw. Och kanske la du märke till motorns fina gång och den dammfria luften?

Johannes ställer sig i kö till TKS 80 SawStop

Vi har fått en demonstration av Festools teknikförvärv från USA, SawStop, och TKS 80 är den första Festool-sågen att få SawStop-teknologin. En såg som, om Johannes företag hade haft den i maj 2018, hade förändrat hans liv helt.
- Alla fingrarna sticker och domnar hela tiden. Det är ett problem nästan hela tiden och långfingret är alltid iskallt eftersom blodcirkulation inte fungerar som den ska, säger han.
Trots det är hans inställning att det inte är någon idé att gräva ner sig, att det bara är att blicka framåt.
- När jag är uppe på Rehab förstår jag vilken tur jag har haft. Det finns många som lider betydligt mer än jag.
Nu kommer han att ställa sig i kö hos sin återförsäljare för att köpa in sågen till sitt företag.
Jag vill ge mina anställda säkra förutsättningar. Ingen ska behöva gå igenom det här, säger Johannes Feldhoff.

Om TKS 80 Sawstop

Festools nya innovation är sågen TKS 80 SawStop. En bordssåg med patenterad teknik som gör att sågklingan stannar vid kontakt med ledande material av en viss volym, till exempel huden. Det innebär att sågen stannar innan olyckan hinner inträffa. Lansering sker under våren 2020 med beräknad leveransstart från juni.