Festools utvecklare Matthias Kübeler och Andreas Sdrzallek

Tech Talk: SawStop-tekniken

Intervju med utvecklarna av nya TKS 80

Hur mycket arbete ligger det egentligen bakom utvecklingen av nya TKS 80 och exakt hur fungerar SawStop-tekniken? I Festool Tech Talk har vi pratat om den nya bordscirkelsågen med utvecklarna Matthias Kübeler och Andreas Sdrzallek.
Festools utvecklare Matthias Kübeler och Andreas Sdrzallek
Andreas Sdrzallek och Matthias Kübeler

Andreas Sdrzallek (till vänster på bilden) leder utvecklingsteamet i tjeckiska Česká Lípa, där den nya bordscirkelsågen tas fram.

Matthias Kübeler (till höger på bilden) leder förutvecklingen hos Festool och är ansvarig för utveckling och integrering av SawStop-tekniken.

Vad utmärker SawStop-tekniken?

MK: Det minskar risken för allvarliga skärningar för användaren om hans hand kommer in i sågbladet. Det går blixtsnabbt. Inom fem millisekunder bromsas sågklingan och man kommer undan med bara småsår.

Det låter imponerande. Men exakt hur fungerar SawStop-tekniken?

AS: Det är egentligen enkelt:funktionen aktiveras av en kapacitiv sensor. När den kommer i kontakt med hud utlöser den en patron – och allt stannar. Den viktigaste delen i SawStop är en patron som med hjälp av en fjäder trycker in ett aluminiumblock i sågklingan om den kommer i kontakt med hud under arbetet.

SawStop-tekniken är ju en funktion som hittills inte funnits i Europa.

MK: Precis, TKS 80 blir den första portabla bordscirkelsågen med sådan teknik på den europeiska marknaden. Den ger en unik chans att skydda hantverkarna och göra deras liv säkrare. Det vill vi gärna investera mer i.

Det betyder inte att man inte behöver koncentrera sig på arbetet …

AS: Det stämmer, det är viktigt att hantera verktyget rätt. Mycket viktigt till och med: sådana tekniska funktioner gör att det blir betydligt säkrare att arbeta med bordscirkelsågar. Men man måste ändå vara vaksam och inte bli vårdslös. Tekniken är bara en extra säkerhet som skyddar användaren när något går fel.

Hur stort är teamet som jobbar med TKS 80? Och hur ser era roller ut då?

MK: Det fina är ju att det inte bara är vi två som jobbar med TKS 80, utan ett internationellt team. Vi är över 30 personer är med och utvecklar den nya bordscirkelsågen. Den utvecklades till stor del i Česká Lípa med stöd från kollegorna i Wendlingen och på SawStop i USA. Jag ansvarar för att integrera SawStop-tekniken.

AS: Jag är utvecklingschef i Česká Lípa och ansvarar för teamintegreringen och att ordna med alla resurser som behövs för utvecklingen. Konstruktörerna för hårdvara och program sitter här i Wendlingen. Jag koordinerar kommunikationen mellan de olika platserna.

Hur gick samarbetet under projektet?

MK: I det här projektet hade vi redan från början en bra teamanda på alla fabriker. Motivationen var skyhög när det gällde att integrera en så smart teknik i sågen och kunna erbjuda den till hantverkarna.

AS: Framför att motiverades vi av att utveckla en produkt som gjorde arbetet mycket säkrare för användarna.

”Man ska alltid vara vaksam och inte bli vårdslös. SawStop-tekniken är bara en extra säkerhet om något går fel.”

Andreas Sdrzallek, chef för utveckling på Festool s.r.o.

Hur många korvar fick fungera som testfingrar?

MK: Det gick inte åt så många korvar eftersom de klarade sig tack vare tekniken. Men korvarna som faktiskt fick lite rispor käkade vi i teamet naturligvis upp efteråt (skrattar).

Kan man montera SawStop-tekniken i andra Festool-sågar i efterhand?

AS: Det går tyvärr inte eftersom hela systemet är så komplext. Man skulle behöva bygga om det befintliga systemet för mycket.

Bortsett från SawStop-tekniken: Den nya TKS 80 sågar ju riktigt bra, eller hur?

AS: Absolut. Vi har utvecklat en riktigt bra såg med de typiska Festool-generna. TKS 80 skyddar inte bara fingrarna – den är förstås lika bra som vanligt när det gäller precision och snittkvalitet.
Festools utvecklare Matthias Kübeler och Andreas Sdrzallek
SawStop-tekniken i Festools bordscirkelsåg TKS 80
SawStop-tekniken i Festools bordscirkelsåg TKS 80
SawStop-tekniken i Festools bordscirkelsåg TKS 80

Har era kunder varit med i utvecklingen av bordscirkelsågen?

AS: Definitivt! Tillsammans med kollegorna på användningsteknik och produkthantering går vi ut till kunderna och frågar vad de behöver och använder sedan deras feedback för att kunna genomföra deras önskemål på bästa möjliga sätt.

MK: Vi är naturligtvis glada för all feedback vi får genom enkäter eller på mässorna. Vi försöker att få med den feedbacken i den fortsatta utvecklingsprocessen. Från en viss tidpunkt i utvecklingen avslutas dock feedbackfasen, och arbetet med verktyget slutförs.

Fanns det speciella utmaningar med projektet?

AS: Det finns utmaningar i alla utvecklingsprojekt, och det finns också mycket feedback som kommer in senare och måste tas med i beräkningen. Extra kul var det att arbeta med de andra avdelningarna. Här hade vi också mycket nytta av erfarenheterna hos SawStop-kollegorna från USA, eftersom de har jobbat med SawStop-tekniken längre på den amerikanska marknaden.