Bygga en gungstol med Festools DOMINO förbindningsfräs

En man, en gungstol

Köpa färdigtillverkat? Kommer inte på fråga: Varför man blir glad av att bygga sina möbler själv

I många år har Michael Möllmann drömt om att ha en ”rocking chair”, precis som den USA:s president John F. Kennedy hade. Tillsammans med möbelsnickaren Karsten Schillings skulle drömmen om gungstolen bli verklighet. Projektet blev ett samarbete mellan ett proffs och en amatör. Oumbärliga medhjälpare i det komplicerade projektet: förbindningsfräsarna DOMINO DF 500 och DF 700 från Festool.
”Dit jag går, ska den följa”, svarade John F. Kennedy på frågan om han skulle ta med sin gungstol till Vita huset när han valdes till president. Resten är historia. Kennedy ska ha ägt ungefär ett dussin sådana stolar. Och det finns verkligen många foton som visar hur mycket den amerikanska presidenten älskade sin gungstol, som han inte bara tog med till Vita huset, utan också hade med på Air Force One. 2013 såldes en av Kennedys gungstolar för 87 000 dollar på en auktion. Hans favoritstol är alltså mycket populär än i dag. Även hos Michael Möllmann: han har alltid velat sitta i en Kennedy-stol. Men att bygga en sådan själv var för svårt – och att köpa en var det inte tal om. Så presidentens gungstol förblev en dröm. Tills hans fru en dag köpte ett presentkort till en workshop hos en professionell möbelsnickare.

”Att bygga en vanlig stol är en utmaning bara det, och att bygga en gungstol är ännu svårare.”

Karsten Schillings – möbelsnickare

”Kreatören” möter hantverkaren

”I början visste jag inte riktigt hur jag skulle konstruera en så pass komplex möbel och bygga den tillsammans med någon som var helt ny på området”, minns möbelsnickaren Karsten Schillings när han tänker tillbaka på projektets startfas. ”Att bygga en vanlig stol är en utmaning bara det, och att bygga en gungstol är ännu svårare.” Men den erfarne snickarmästaren behöll lugnet. Han brukar ju jobba med workshop-deltagarna, som han ömsint kallar ”kreatörer”. På hans finsnickeri i Münster låter han regelbundet de som är intresserade få en inblick i det professionella och krävande arbete som snickerihantverket innebär.
Bygga en gungstol med Festools DOMINO förbindningsfräs

Perfekt geometri och ergonomi

Karsten Schillings satte igång direkt med förberedelserna för ”Operation gungstol”. Första steget var konstruktionen baserad på handskisser och en CAD-ritning. Sedan var det dags att bygga en prototyp av läktbrädor och multiplex-skivor för att hitta en optimal geometri för gungstolen. Kennedys gungstolar var ju kända för att vara ergonomiska, ha breda armstöd och vara mycket välventilerade. Fler provsittningar följde för att stämma av proportionerna för alla delar. Därefter var det dags att börja bygga den riktiga stolen. Det viktigaste var att välja rätt trä: ”Till slut bestämde jag mig för askträ. Det är hårt, men samtidigt flexibelt. Därför användes det tidigare i fjädrar och ekrar på hästskjutsar”, förklarar Schillings och tillägger med ett nöjt leende: ”Vi hade tur som lyckades komma över en 65 millimeter tjock askbräda med vertikala årsringar hos en trähandel. Hela brädan var av kärnved, som i det fallet brukar kallas olivask. På så sätt fick vi en vacker rödaktig färg och ådring.”
Bygga en gungstol med Festools DOMINO förbindningsfräs

En gungstol som håller hela livet

”Jag bestämde mig för en lösning med raka linjer och tänkte att DOMINO-fräsarna skulle spela en central roll”, säger Schillings och förklarar: ”De båda förbindningsfräsarna är idealiska för att fräsa alla hål för brickorna med hög precision. Det är speciellt viktigt eftersom förbindningarna måste vara mycket stabila även utan skruv. Vi använde DF 500 för nästan alla förbindningar med olika tjocka brickor. För den mest belastade fogen mellan stolen och medarna använde vi DF 700 med lite större brickorna på 14 millimeter.” Förutom DOMINO förbindningsfräsarna använde vi också kantfräsen OFK 500 Q-Plus R3 för att avrunda medarna och armstöden samt den kompakta batteriborr/skruvdragaren TXS. ”En perfekt verktygskombination för det här projektet”, säger Schillings: ”Det gjorde att vi fick bästa möjliga resultat. I slutändan handlar det ju inte bara om att bygga stolen, utan om att den ska hålla en hel livstid också.”
Bygga en gungstol med Festools DOMINO förbindningsfräs

Sitter som gjuten

När de hade gjort urfräsningarna satte Schillings och Möllmann ihop gungstolens alla delar – stagen, medarna och armstöden – med passande DOMINO-brickor. Därefter limmades allt noggrant. Sedan var det bara att vänta tills limmet hade torkat. Till slut slipade de ytan med excenterslipen ETS 125 en gång till och oljade in stolen för att framhäva askträets vackra ådring. Efter 50 timmars arbete var stunden äntligen kommen: gungstolen byggd efter Kennedys original var klar. Och efter första provsittningen stod det klart: man sitter verkligen som gjuten i stolen. JFK hade nog också gärna provat Möllmanns egen variant av hans ”rocking chair”.