Låt oss introducera Paw [Pau] vår produktspecialist

 

Paw – det är många som är nyfikna på dig - vem är du?
Jag heter Paw, kommer från, och bor i, Danmark och jobbar som Produktspecialist på Festool.

Hur kommer det sig att du, som dansk, arbetar hos Festool Sverige?
Det är inte så konstigt egentligen - Festools kontor för Sverige och Danmark ligger i Sverige, och där jobbar både danskar och svenskar tillsammans. 

Vad har du för bakgrund?
Efter gymnasiet utbildade jag mig till tømrer, det är en ca 4 år lång utbildning. Sen jobbade jag som tømrer, innan jag började som lärare på en teknisk skola som utbildar tømrer och jobbade där i 12 år innan jag kom till Festool.

Tømrer – vad är det?
Det finns inte en exakt motsvarighet till det i Sverige, så jag ska försöka förklara vad det innebär. Utbildningen är nästan 4 år, och innehåller mycket praktisk erfarenhet ute i yrkeslivet varvad med både praktisk och teoretisk utbildning på skolan.
När man sen är färdig tømrer så har man en väldigt bred kunskapsgrund. Man kan göra alla konstruktioner, göra allt utomhus och det mesta inomhus, en tømrer gör också beräkningar och 3D-designer. Precis som snickaren kan en tømrer också göra kök, golv och fönster, och man jobbar ofta tillsammans med elektriker, VVS:are och de andra hantverkarna, så man får en stor insikt i alla delar.

Vilka är de största skillnaderna på svenskt och danskt hantverk?
Man bygger med i trä i Sverige än man gör i Danmark. Det är en stor skillnad. Och så jobbar man och planerar på lite olika sätt. 

Produkspecialisten Paw

"Eftersom både min utbildning och yrkesbakgrund är så pass bred, så har jag både erfarenhet av, och god insyn i de flesta hantverk inom bygg. "


När det gäller just hantverk – vad kan du, specifikt, som svenska hantverkare kan relatera till?
Eftersom både min utbildning och yrkesbakgrund är så pass bred, så har jag både erfarenhet av, och god insyn i de flesta hantverk inom bygg. 

Vad tycker du själv att du kan erbjuda?
Den största fördelen med mig är att jag vet vilka applikationer man kan använda de olika maskinerna till. Jag kommer från samma värld. Jag förstår behoven. Och jag förstår och pratar samma språk. Det är den största fördelen, tror jag!

Vilka områden ansvarar du för inom Festool?
Min officiella titel här är Produktspecialist och Applikations-expert. Så allt med maskinerna; det tekniska med maskinerna, och vad man kan göra med maskinerna, det är mitt område. Det är mycket som ingår; kundservice, reparation, utbildning – jag tillhör marketing-avdelningen så jag hjälper till med om vi ska göra nya broschyrer, eller om säljarna behöver sales support, kan man säga, eller om säljarna vill ha en demodag - då kan jag komma och hjälpa dem. Så kan de fokusera på sin del, och jag kan stå och demonstrera maskinerna, och besvara frågor från slutkunder. Så det kan också vara en rolig grej! Det är rätt blandat. Och det är också fantastiskt! 

Nu har du ett leende som går från öra till öra!
Det är för att det är så fantastiskt!

Hur ser en helt vanlig arbetsvecka ut?
Jag har inte en vanlig arbetsvecka. Den här veckan har jag möten, internutbildning, filminspelning, denna intervjun och administration. Men förra veckan var jag på lärlings-DM där vinnaren går vidare till VM i augusti. Där gjorde jag t.ex. ett Festool-camp tillsammans med finsnickarna. Så jag tränade dem på de maskiner som de ska använda, och de kan ringa mig om de har några frågor. Så kan en vecka också se ut! Däremot har jag kanske en vanlig månad, och det ingår en hel del resor. Det att jag inte har en vanlig vecka är också en del av det jag tycker om med mitt jobb. 

Kan man få träffa dig personligen?
Det kan man absolut! Det kan vara på en demodag, eller det kan vara på en mässa. 
Om du är producent av en speciell produkt, t.ex. en bestämd sort av isolering – ett nytt material, t.ex. träfiberull och det är svårt att skära i – då kanske de ringer till oss och frågar om vi har något som kan passa. Då kan jag komma ut till producenten och vi kan t.ex. göra ett samarbete. Och om det passar, så kan det leda till någon form av samarbete. 
Till exempel har vi ett samarbete med en producent av fibergips. De har en utbildning på sina produkter, och då använder de våra maskiner, för våra maskiner är bäst till deras produkter.

Produkspecialisten Paw

"Att jobba som produktspecialist på Festool är som att vara testförare på Ferrari!"

Hur kom det sig att du startade på Festool?
Jag såg annonsen och visste att jag var tvungen att söka! Och så hade jag turen att jag fick jobbet. Att jobba som produktspecialist på Festool är som att vara testförare på Ferrari!
Det är det bästa märket som finns, det bästa verktyg som finns. Om jag kan vara här och göra saker, testa saker, undervisa; det är det enda jobbet i sitt slag, både Sverige och Danmark, jag får lov att nörda, och göra nånting som jag tycker så mycket om – då är det ju fantastiskt! 
Och så är det väldigt likt det jag har gjort tidigare också. Där är många paralleller. Här är det kanske bara 20 killar som ska gå en utbildning – så innehållet är bara lite annorlunda. Men där är mycket som är samma.  
Det är för att jag är tømrer, och för att det är Festool som det är ett Once in a lifetime-jobb! 

Du ser väldigt nöjd ut!
Ja, men jag ÄR så nöjd, så nöjd, så nöjd! Det är ett unikt jobb! Och det är en unik möjlighet som jag har fått.

Vilken är din go-to produkt?
Det är absolut HK 85. Den är helt klar min favoritmaskin, för den har så många användningsmöjligheter i den. Jag är inte säker på att man har upptäckt vilken potential där är i den maskinen här i Sverige än. Man bygger ju så pass mycket mer i trä här än vad man gör i Danmark. Det är helt klart min favorit. 

Jag önskar verkligen att vi kunde visa ditt ansikte när vi pratar om detta!
Hahaha!

Vad är din styrka?
Det som är min styrka är att förklara saker på ett enkelt sätt, och förhoppningsvis få folk att tänka: ”Det där kan jag också göra!”. Så jag kan förklara det enkelt, och det ser enkelt ut när jag gör det. Det är helt klart min starka sida. Jag har ju undervisat i 12 år, och det har jag stor nytta av när jag ska planera en demonstration på ett sätt så att det blir tydligt och enkelt. Så det är nog mitt största bidrag. 

Vad kan våra följare vänta sig av dig framöver?
Man kan se fram emot att det kommer fler videos med tips och tricks, man får gärna höra av sig med frågor, så kanske vi kan ta upp dem. Jag vill vara med och bidra till att underlätta vardagen för hantverkare.