HKC 55 ”Suggan”

Den bärbara kap-/gersågen som förändrar allt

Festool bad två oberoende och erfarna snickare att dela med sig av sina bästa tips och trix av Festools bärbara cirkelsåg HKC 55. Det gick inte riktigt som väntat, men väldigt bra ändå.
– Jag kallar den Suggan. För den är liten, kompakt och mångsidig som en gris, säger Jim Berggren från Berggrens Bygg och Kakel. Du slipper slita på kroppen och sparar väldigt mycket tid.

I verktygsbranschen är vi inte bortskämda med ny teknik som faktiskt gör skillnad. Det menar i alla fall Festools marketingchef för Sverige, Marcus Pettersson, som bara ser fördelar med cirkelsågen HKC 55.
Det är en oerhört kompetent produkt, men möjligen är den lite svårkommunicerad, menar han.
– Snickare och byggare har ju redan en cirkelsåg och en kap-/gersåg. Och utöver det har många redan en sänksåg, i de flesta fall vår TS 55, som år efter år är marknadens mest sålda sänksåg. Så hur förklarar man att de skulle kunna bli ännu mer effektiva med en batteridriven 18 V cirkelsåg som klickas fast på en linjal också?
– Vi säljer helt okej kvantiteter av denna såg, men inte i närheten av vad den borde sälja med tanke på hur bra den är och vad ägarna säger om den, säger Marcus.

HKC 55 – inte ett enda tips

För att få lite idéer till marknadsföringen har han bjudit in två oberoende snickare som använder HKC 55:an nästan dagligen. De ska intervjuas och Marcus hoppas att de ska berätta om sina bästa tips och trix eftersom båda är vana användare av cirkelsågen.
De båda killarna anländer. Leif Nilsson är servicesnickare på Byggnadsfirman Otto Magnusson i Malmö och Jim Berggren är ägare på Berggrens Bygg och Kakel i Olofström. Tyvärr kan ingen av dem ge Marcus tipsen han önskar.
– Det finns inga tips och trix för HKC 55:an, säger Leif.
– Det stämmer, säger Jim. Finns inget att tipsa om.
– Det finns liksom inga smarta knep, säger Leif. – Nej. Den sköter sig själv kan man säga, säger Jim.

Tio reglar på axeln – inte bra i längden

Det blir tyst en stund. Sedan frågar Marcus vad det är som är så bra med HKC 55. Och då börjar det.
– Allt, säger Leif.
– Ja, säger Jim.
De går till bordet och lyfter upp den några kilo tunga sågen lätt som en plätt. – Dels väger den ingenting jämfört med om du måste bära femtio plankor fram och tillbaka, säger Leif. Du sparar på kroppen.
– Precis, säger Jim. Ofta tar man tio reglar på axeln för att spara lite tid och sedan går man. Och när man har hållit på så ett tag får man ont i ryggen. Nu kan man till och med sätta en lärling på det: ”Här har du brädhögen – börja kapa.”

Fälla in balkar med tajt passform

Jim berättar att han var trött på att bära bort allt virke till kap-/gersågen och bära den in och ut ur bilen.
– Jag skulle också fälla in en jäkla massa balkar och då ska det vara rätt tajt passform. Jag behövde en såg med skena så jag bad min kundkontakt på Festool om råd. Och det är jag jäkligt glad för idag, säger Jim.
Leif nickar.
– Som servicesnickare är det en enorm fördel att den är så lätt att plocka in och ut ur bilen. Alternativet är en stationär kap-/ger eller bordssåg som först tar massa plats i bilen, sedan ska fällas upp och sedan kopplas in på 230 volt. Den här lille har jag alltid med, och jag sparar enormt mycket tid, säger han.

Klarar mig inte utan den nu när jag har den

Marcus vill veta hur mycket tid de sparar mer exakt. Jim tänker efter och börjar räkna.
– Först ska jag ha 5–7 minuter för att sätta upp kap-/gersågen. Sedan ska jag leta upp ström och så tar det väl en kvart att rigga. Sedan ska jag bära varenda pinne från trave till såg, det kan ju ta en timme sammanlagt.

Bara att lägga upp varenda 5.40-regel på kap-/gersågen tar också sin lilla tid, menar Jim. Och efteråt ska allt monteras ner igen och läggas tillbaka in i bilen eller förrådet.
– Så säg en och en halv timme på plats per sågtillfälle, säger Jim. Om du ska bygga en vägg har du mycket tid att spara, för en villa eller större sparar du extremt mycket tid, säger han.
– Och kroppen, påminner Leif. Tänk på allt du slipper bära.
– Just det, säger Jim. I somras byggde jag 73 trädäck, och de flesta var mellan 20–50 m2. Med HKC 55:an tar jag bara 20 stycken 5.40-reglar och slänger upp på trädäcket. På en kvart har jag kapat alla reglarna. Jag hade aldrig klarat mig utan nu när jag har den. Jag har till och med bultat fast kap-/gersågen i verkstan för jag behöver den så sällan.
– Jag klarar mig inte heller utan, säger Leif. Inte nu när jag vant mig.

Alltid med kap-/gerskenan fastklickad

Leif och Jim tycker också att den fasta skenan FSK är till stor hjälp.
– Med HKC 55 får du exakt resultat varje gång. Ställ denna på noll, gör en markering och det kan inte bli fel. Jag kör den aldrig utan skena, utan den kortaste skenan FSK 250 sitter alltid på.
– Du kan ställa klingan så att den inte går igenom materialet också. Du behöver alltså inte flytta brädor utan kapar bara den översta brädan där den ligger i traven.

Linjal och exakta snitt

De jämför med sänksågen som de också använder regelbundet i arbetet.
– HKC 55 är mycket mer mångsidig och smidig. Den sitter ihop med skenan så du har allting med dig i handen. Linjal, du har allt – och du kan få tusen exakta snitt oavsett vilken grad du ställer in, säger Leif. – När du sågar på frihand kan det bli lite vingligt, för så stadig är man inte på fri hand, säger Jim. Först ska du markera längden, ha en vinkelhake, och sedan kapa, och det är inte säkert att det blir exakt ändå. Leif instämmer. Vinkelhaken vrider sig lite hur han än gör och visar ett par millimeters glipa.
– Tack vare skenan får du en differens som iallafall är rakare än det hade blivit innan.

Hellre kap-/gersågen för finliret

När det kommer till användningsområden är de båda överens om att HKC 55:an är gjord för bygg.
– Man kan göra jättefina grejer med HKC 55:an, säger Leif. Jag använder den mycket till parkett, för den är suverän när man ska kapa. Men när man finlirar och vill ha superprecision för till exempel lister så kör jag fortfarande kap-/gersågen.
– Ja, då behöver man lite finare tänder, så att man kan stå där och vara lite harmonisk, säger Jim.

HKC 55: Suggan och Kinderägget

Om ni fick döpa den då? Marcus hoppas få höra något som är lättare att sälja än HKC 55.
– Vad menar du? Den heter ju HKC 55? säger Leif. – Ja, men om ni fick döpa om den? Vad skulle ni kalla den?
– Jag kallar min för Suggan, säger Jim. Marcus tystnar. – Suggan?
– Ja. Den är liten, kompakt och mångsidig som en gris.
– Som ett kinderägg – tre önskningar på en gång, säger Leif. En portabel kap-/gersåg.

HKC 55 given i verktygsparken

Båda snickarna beskriver att de alltid har med HKC 55 på jobb.
– Skruvdragaren är alltid med, och sedan är det HKC 55, säger Jim. Den är given i stacken om du ska lägga trall, parkettgolv, glespanel – eller vad du än ska göra när du måste kapa. Den ska med. – När du ska äta frukost lägger du bara in den i bilen – ställtiden kapas överallt. Där har du också en enorm skillnad mot kap-/gersågen.
– Du har anhållet med dig, så det är löjligt smidigt, säger Jim. Du kan såga högt ovanför ditt eget huvud utan problem. Du kan nästan såga bakom ryggen som Jimmy Hendrix.Han visar vad han menar och försöker såga i luften bakom sin rygg.
– Och om man är två personer sparar man grymt mycket tid när man slipper gå emellan med alla mått. En står vid virket och en sitter med sågen.

Enastående resultat på halva tiden

Jim kommer på en mer ovanlig fördel: att man når upp till nocken på ett hus när man ska byta vindskivor.
– Jag kan såga dem på plats. Det kan du inte göra med en vanlig cirkelsåg. Man upptäcker nya möjligheter för användningsområden hela tiden.
– Visst gör man? säger Leif. Vi byggde en skola nyligen och skulle klä in ett 1800 högt staket med överliggare som skulle mötas. Normalt sett får man börja med att ställa fast dem provisoriskt. Här kunde jag smacka upp allt och få stabilitet, sedan var det bara att såga 95-stolparna.
– Och hur blev resultatet? undrar Marcus.
– Det blev outstanding! säger Leif. Det hade man aldrig fått till på frihand. Och hade man lyckats hade det tagit dubbelt så lång tid.

Break–even till vinst på första jobbet

Jim menar att han gick både break-even och började tjäna på sågen redan på första jobbet efter köp.
– Jag köpte den för att jag skulle såga av takbjälkar i en villa, för att slippa hoppa upp och ner med cirkelsåg och vinkelhake och mäta varenda balk med verktygsbältet på. Med Suggan behövde jag bara klättra upp en gång, med sågen och en penna.
Han tycker själv att det låter osannolikt när han berättar.
– Det låter inte klokt men jobbet gick nog dubbelt så fort. Jag kunde stå på en rullplattform med vinkeln inställd och bara köra på. Så det som borde ha tagit 40 timmar tog bara 25 timmar.
– Jag har inte så lätt att komma fram med bältet på – jag blir ju stor som en oljetunna – så det var extra skönt att slippa de där tajta utrymmena under taket, säger han och skrattar.
Så hur mycket sparade han i kronor och ören? Jim menar att det beror på hur man räknar.
– Den första veckan: 15 000 kronor. Men eftersom kunden var så nöjd med att jag jobbade så snabbt så fick jag mer jobb där och fortsatte i ett och ett halvt år.
– Man kan ju tänka att det kvittar hur snabbt det går när man jobbar på löpande timme men en riktigt nöjd kund är svårt att värdera. Man får se till helheten säger Jim, och där har Suggan bidragit enormt.

Säkrare med mindre skador

Leif berättar att han sällan behöver en vanlig arbetsbänk sedan han skaffade HKC 55:an. Han är också nöjd över att den upplevs säkrare på grund av skenan.
– Förr fick man sätta tummen på klingan på att få ett stabilt snitt, säger han. Och du ser ju hur tummen ser ut. Tack vare skenan behövs inte det, så det blir mindre risk för skador.
– Dessutom är den tyst, säger Jim, och sågar av ett hörn på en planka.
– Supertyst, säger Leif.

Pantherklingan – standard i framtiden?

Vi har kommit till slutet av intervjun. Något måste det väl vara som inte är fantastiskt? Vad som helst? Marcus frågar hur de upplever prestandan.
– Det är bra prestanda, säger Leif. Batteri för batteri så är den stark. Fast har du inte Pantherklingan kan du inte såga i allting. Jag kör 90% med Pantherklingan och byter bara klinga ifall jag ska såga i lackat eller synligt ytskikt – som lackerade lister.
Jim instämmer.
– Panthern borde vara standard istället för den andra klingan. Jag försökte köra den i en tvåtumsbalk direkt när jag köpt den – och den orkade inte. Jag blev så besviken och förbannad, säger han.

Beroendeframkallande att skära i smör

– Då fick jag tipset att byta till Pantherklingan. Jag trodde aldrig att det skulle funka men jag provade ändå. Och då förlät jag allt för det var ju som att skära i smör.
Leif nickar.
– Den är faktiskt ovärderlig, säger han. När du börjat använda den kan du inte sluta.
– Precis. Den spar så mycket tid att den är beroendeframkallande, säger Jim.
Festools marketingchef Marcus Pettersson fick inga tips och trix för HKC 55 idag, men han ser ändå väldigt glad ut när Leif och Jim tackar för sig och åker hem. Ibland får man inte det man vill utan det man behöver.

Smarta tillbehör att komplettera med:
Dammpåse för att minimera dammet.
Panther-klinga för effektivare klyvning